mge_headpicture.jpg
MGE
GAK projektek
A hungarikum baromfihús-termelés genetikai alapjainak, tartási feltételeinek és a termékellenőrzés átfogó magyar rendszerének kidolgozása (GAK pályázat 2004-2007)
Támogató: Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda
HU-BA_védjegy.jpg
A hungarikum baromfihús-termelés genetikai alapjainak, tartási feltételeinek és a termékellenőrzés átfogó magyar rendszerének kidolgozását tervezzük. Programunk legfőbb célja e termékek termelési feltételeinek, ezen belül a régi magyar baromfifajták mint genetikai alapok, a természetes vagy ökológiai típusú tartásmód és az ellenőrzés egységes rendszer szerinti meghatározása a fontosabb baromfihús-termékcsoportokra. A rendszer működtetése során az Európai Unióban is elfogadható, ugyanakkor tipikusan magyar, hungarikum baromfitermékek kerülhetnek piacra. A termelés a régi magyar baromfifajták, a tenyésztési hagyományok és mindezek környezeteként a vidéki családi gazdaságok megőrzése és fejlesztése egyaránt meghatározó szempont.
A termékek piacképessé tétele érdekében további minőségfokozó lehetőséget jelent az ökológiai előírások szerinti termelés fejlesztése. A program további célja egy olyan gazdálkodási egység kialakítása, amely a nagy gazdasági jelentősséggel bíró organikus kertészeti termékek előállítása mellett a baromfifélék tartását beépíti a termelési rendszerbe. Ez a termelési egység a hazánkban még ritka ökológiai vegyes gazdaságot modellezi.
A projekt eredményeinek bemutatása A BAROMFI című szaklap nyomán
A projekt 2005. évi gödöllői eredményei
A projekt 2006. évi gödöllői eredményei
A régi magyar tyúk génvagyon tenyészállat-forgalmazási valamint termékfejlesztési (hús és tojás) alapjainak kidolgozása (GAK pályázat 2005-2008)
Támogató: Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda
01 (29).jpg
Az intenzív baromfitenyésztés fejlődésével a hazai baromfinemesítés fokozatosan elsorvadt, a régi fajták megőrzése pedig az OMMI felügyeletével működő génbanki tenyészetek feladatává vált. Az intenzív termelési módok elterjedése a régi baromfifajták fennmaradását ma már a többi haszonállatfajnál jobban veszélyezteti.
A génmegőrzés, génvédelem csak akkor lehet sikeres, ha a jelen körülmények között megkeressük a régi fajták hasznosítási módját. Ennek érdekében a régi magyar tyúkfajták tenyésztői és tenyésztő szervezete részvételével létrehozott konzorcium egy pályázati projektjavaslatot készített melyben 4 feladatcsoportot jelöltünk meg: (1) a régi magyar baromfifajták jellemzése, és termelési tulajdonságaik részletes meghatározása, (2) és (3) különböző fajtájú és korú állományoktól származó termékek – hús és tojás – minőségének vizsgálata, valamint a fajták tenyésztési feltételeinek tanulmányozása ökológiai típusú gazdálkodási környezetben. A vázolt K+F feladatok mindegyike a régi magyar tyúkfajták hosszú távú génmegőrzését, védelmét célozza.
A projekt bemutatása A BAROMFI című szaklap nyomán
A projekt ismertetése
A projekt 2006. évi eredményeinek összefoglalása
A lapot szerkeszti dr. Szalay István társelnök
Utolsó frissítés: 2021. november 24.